Hory a mesto Myjava ŠT

Hory a mesto Myjava ŠT

Hory a mesto Myjava

Dhaulágirí je môj Everest (Slovensko, 64 min, 2021, r. Pavol Barabáš)

V roku 1984 stál Zoltán Demján na dvoch osemtisícovkách bez kyslíka. Prvý výstup smeroval na Lhotse Shar panenskou južnou stenou, druhý na Mount Everest južným pilierom. Počasie však zmenilo zostup na drámu. Jeho ďalšou školou života je prvovýstup na osemtisícovku Dhaulágirí, ktorú chce preliezť alpským štýlom. Na kolmom juhozápadnom pilieri ho čaká najvyššia obťažnosť lezenia, ale i dôležité poznanie, ktoré mu zmení život.

Stoneman Dolomiti Trail (Slovensko, 15 min, 2021 r. Jaro Tešlár)

Sextenské Dolomity na taliansko-rakúskej hranici ukrývajú vážnu MTB výzvu: Stoneman Trail. Má v sebe všetko, o čom skutočný bajker sníva – úmorné stúpania, nekonečné zjazdy a snové traily na vrcholkoch hôr.

Tri(c)ky (Maneuvers, USA, 4 min, 2019, r. Sämi Ortlieb)

Sämi Ortlieb je športovec, umelec, grafik a hudobník. Všetok svoj talent zúročil v tomto krátkom filme. Spolu s rôznorodou partiou lyžiarov vytvoril niečo, čo tu ešte nebolo.

Ufo Life (ČR, 33 min, 2020, r. Jan Šimánek)

Marek Holeček a Zdeněk Hák, držitelia Zlatého cepínu 2018 za prvovýstup na Gašerbrum I, opäť pokúšajú svoje himalájske šťastie. Doteraz neprestúpená dvojkilometrová severozápadná stena Chamlangu a sedem dní, počas ktorých sa môže podariť dobyť neužitočné, ale aj stratiť to zásadné.

Filmový dokument citlivo prepája osobné línie prvovýstupcov s mimozemským športovým výkonom i historickým kontextom a tematizuje fenomén horolezectva ako taký.

Plávam na svojich snoch (Slovensko, 38 min, 2021, r. Vladimír Porvazník)

Americké MTB dobrodružstvo (Slovensko, 11 min, 2020 r. Jaro Tešlár)

Mnohí ľudia cestujú na Divoký západ USA pre svetoznáme národné parky. Práve tam sa však začali písať dejiny horskej cyklistiky, a preto sa slovenská skupina vydala na jeseň do USA, keď ešte vrcholy Skalnatých hôr Colorada nie sú pokryté snehom a súčasne teploty v púštnych oblastiach Utahu sú už prijateľné. Našli tam naozaj skvelé a legálne trasy na hrebeňoch hôr či priamo na červených skalách. Trasy, ktoré preveria technické zručnosti a niekedy aj váš pocit strachu, ale predovšetkým vyčarujú úsmev na tvári.

Dĺžka podujatia: 165 minút
Dátum lokálnej premiéry: 10. november 2022

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.